Corriol
Camanegre
(Charadrius alexandrinus
Espai Natura
Corriol
Camanegre
El Corriol camanegre (Chara- drius alexandrinus) és un petit ocell d’uns 16 cm de longitud, que viu a les platges i en zones humides litorals on fa el niu entre la sorra i la vegetació arenícola. S’alimenta d’insectes, petits crustacis i cucs que troba vora l’aigua. A casa nostra és majoritàriament estival, això vol dir que arriba a la primavera per reproduir-se i migra de nou a terres més càlides a finals de l’estiu.
Una actuació a la platja per afavorir-ne la nidificació
La urbanització de la primera línia de mar i la destrucció dels ecosistemes dunars al llarg de les darreres dècades són el principal problema per a la presència i reproducció d’aquesta espècie. Juntament amb la pressió humana i turística, l’espècie ha patit una dràstica disminució al llarg del nostre litoral excepte als espais litorals protegits. És per això que és una espècie tipificada d’interès especial al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades.
Malgrat la gran pressió i freqüentació humana de la platja de Calafell, les condicions generades arran de la pandèmia de l’any 2020 han afavorit la nidificació de l’espècie després de més de 30 anys. L’any 2021 se’n van comptabilitzar 15 nius i l’any 2022 han nidificat també a les zones recentment recuperades incloses en el Pla de gestió. Aquest fet avala la qualitat de la platja de Calafell per a la nidificació de l’espècie.
El projecte de recuperació de l’espai dunar i la vegetació pròpia de la platja són un factor clau perquè puguem continuar gaudint de la presència d’aquest ocell com una espècie indicadora de la qualitat del sistema litoral del nostre municipi.
Aspectes que afavoreixen la nidificació del Corriol Camanegre
1.Recuperar l’hàbitat dunar i la vegetació pròpia de la platja.
2.Respectar les zones delimitades per mantenir la distància de seguretat amb els nius perquè els adults no abandonin la posta.
3.Complir l’ordenança municipal per la qual està prohibit que els gossos accedeixin a la platja des de Setmana Santa fins al 31 d’octubre.
La platja de Calafell
Preguntes Freqüents
En aquest apartat de preguntes i respostes intentarem solucionar tots els dubtes que tinguis sobre el Corriol camanegre
Es pot donar menjar al Corriol?
No, no es pot donar menjar al corriol.
El pot donar menjar als ànecs?
No, els ànecs no es poden alimentar. A la natura, les aus aquàtiques consumeixen aliments vegetals suculents, no menystenen els insectes, els peixos petits, les arrels i els cereals. El menú ha d’incloure petxines triturades, sorra i còdols. Els hi resulta perjudicial menjar pa, recomanem no alimentar animals salvatges.
¿Què menja el Corriol?
Aquesta au limícola de mida petita que habita en ecosistemes aquàtics i s'alimenta dels insectes que es troben a aiguamolls i platges, es troba catalogat com a "Vulnerable" al Llibre Roig de les aus d'Espanya i apareix considerada com "D'Interès Especial" al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.
Podem tenir música a prop del Corriol? Quin és el volum recomanable?
Es recomanable, no molestar al corriol camanegre en època de festeig i nidificació, tot i que no podem impedir l’ ús de la platja a les persones usuàries.
¿Es poden tocar o estan protegits?
No, no es pot tocar ni ous ni els seus nius, es troba catalogat com a espècie "Vulnerable" al Llibre Roig de les aus d'Espanya i apareix considerada com "D'Interès Especial" al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.
¿Què hem de fer si trobem un Corriol camanegre ferit?
Trucar al 112 o avisar a les autoritats, vigilants.
¿Què hem de fer si trobem ous de Corriol per la platja?
Trucar al 112 o avisar a les autoritats, vigilants.
¿Què hem de fer si trobem cries de corriol fora de la seva zona de seguretat?
Trucar al 112 o avisar a les autoritats, vigilants.
La Newsletter
Contacta amb nosaltres i et respondrem
tan aviat com ens sigui possible.