CREAC
Centre de Recerca i Educació
Ambiental de Calafell
Espai Natura
Centre de Recerca i Educació
Ambiental de Calafell
El Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC)
El Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC)
Acull projectes de recerca en fauna salvatge. L’espai ha estat cedit per l’Ajuntament a un equip científic de nivell mundial, que s’instal·la al nostre municipi.
Té també una vessant educativa, ja que permetrà visitar un espai d’exposició que en breu s’obrirà. A la vegada, pot acollir també pràctiques universitàries o fins i tot treballs dels centres de secundària, en àmbits de les ciències naturals relacionats amb la feina que es fa al centre.
També pot fer-se càrrec de fauna salvatge malalta o ferida, per tenir-ne cura o gestionar l’atenció en altres centres. En aquest sentit, qualsevol ciutadà que trobi un animal en aquesta situació podrà portar-lo al CREAC o avisar perquè el vagin a buscar. Cal tenir en compte que a Catalunya hi ha pocs centres d’aquestes característiques, a banda d’un parell de la Generalitat.
Una actuació per preservar al Tritó del Montseny
L’especialitat del nou equipament són els amfibis i els rèptils. Els treballs que es faran són molt amplis i inclouen fins i tot la investigació del verí de les serps, del qual es poden arribar a obtenir possibles tractaments per a malalties humanes.
Un dels projectes més importants en què participa l’equip científic del CREAC és la recuperació del tritó del Montseny, una espècie autòctona de Catalunya que està en greu perill d’extinció, ja que es calcula que en queden només 1.500 exemplars. Aquest projecte, en què participa també la Diputació de Barcelona i diverses universitats, reprodueix i cria en captivitat exemplars que, després, seran alliberats a rius. Al CREAC, en concret, hi haurà una sala de criança, on s’engreixaran les larves fins arribar a l’edat adulta i al moment de l’alliberament.
Els beneficis Actualment el CREAC s’està desenvolupant part del Projecte «El pulmó de la Mediterrània» en què s’està investigant sobre el creixement i la reproducció de la Posidonia oceanica en aquaris del centre.
La platja de Calafell
Preguntes Freqüents
En aquest apartat de preguntes i respostes intentarem solucionar tots els dubtes que tinguis sobre el CREAC
Què és la posidònia?
Planta aquàtica de fulles llargues i estretes, de color verd o marró, pròpia del Mediterrani, que forma grans extensions submarines que s’anomenen herbassars.
Què es fa amb la posidònia a Calafell?
Calafell ha posat en marxa un projecte per protegir el prat de posidònia que hi ha davant la costa del municipi, a 14 metres de profunditat i a uns 900 metres de la platja. Una de les claus és la recuperació d'exemplars expulsats pels temporals de mar, els quals són traslladats a aquaris on es recrea l'hàbitat marí en el marc d'una prova pilot. Després comença un lent procés de recuperació que s'allargarà prop de tres mesos, fins que els exemplars estiguin en condicions de ser retornats al mar. El procés per replantar-los seguirà un mètode innovador basat en la col·locació de diversos exemplars en una malla de coco biodegradable.
Com es reprodueix la posidònia?
La Posidònia oceànica és una fanerògama marina per la qual cosa es reprodueix sexualment per flors i fruits. Les flors, rares i poc vistoses, són hermafrodites (disposen d'òrgans sexuals masculins i femenins). Per altra banda es reprodueix asexualment mitjançant rizomes, que es poden dispersar al mar a través de les corrents marines.
Per què son importants les praderies de posidònia?
Les funcions principals de les praderies de posidònia: Fixen CO2, i produeixen oxigen, protegeixen el litoral sorrenc contra l'erosió. Són una reserva de biodiversitat per la gran quantitat d'espècies animals i vegetals que troben dins de l'hàbitat un lloc d'alimentació, protecció i escola bressol de juvenils.
Què passaria si desapareix la posidònia?
La desaparició de les praderies produeixen, per tant, els efectes contraris, les aigües es fan més tèrboles i menys oxigenades, l'erosió de la sorra de les platges és més forta, no es produeix sorra i els ous i larves de moltes espècies no arribaran a adults.
Quins perills amenacen la supervivència de la posidònia?
Els ancoratges d'embarcacions i les xarxes d'arrossegament il·legals són alguns dels factors que n'amenacen la supervivència. També ho és la introducció d'espècies invasores que desplacen el seu lloc a l'ecosistema, l’ augment de la terbolesa en l’ aigua degut als sòlids en suspensió.
Com es diu el fruit de la posidònia?
El fruit de la Posidònia oceànica té una forma arrodonida i la mida d'una oliva de taula, raó per la qual ha estat batejada popularment com a oliva de mar.
On viu la posidònia?
Les praderies de Posidònia oceànica es troben únicament a la Mediterrània, ja que és una espècie endèmica d'aquest mar. Les denses praderies que forma es poden trobar des de la superfície fins a una profunditat variable de fins a 40 metres de profunditat, depenent de la transparència de l'aigua.
Les nostres platges
Necessites algun tipus d’ajuda
a les nostres platges?
¿Tens algun dubte o pregunta?
Contacta amb nosaltres i et respondremtan aviat com ens sigui possible.