Les nostres platges
Educació
Ambiental
Les nostres platges
Calafell instal·la boies al mar per filtrar el microplàstics
La iniciativa, a càrrec de l’empresa tecnològica GPA Seabots, vol conscienciar la ciutadania.
Aquest estiu, l’Ajuntament de Calafell ha realitzat una prova pilot a la costa que consisteix en la instal·lació d’unes boies marines que filtren l’aigua i retenen els microplàstics. El municipi és el primer lloc de Catalunya on s’experimenta amb aquest giny, dissenyat per una start-up de Torredembarra anomenada GPA Seabots.
En total, han coŀlocat una vintena de boies subjectades a les d’abalisament de la zona de bany de les platges (a 200 metres de la línia de costa), les quals poden retenir les partícules d’entre 1 i 4 miŀlímetres que transiten pel mar.
El regidor d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Calafell, Aron Marcos, ha destacat que “no hi ha cap estudi dels plàstics del mar que mostri realment la magnitud del problema”. A més, explica que al final de la temporada, el contingut dels filtres de les boies permetrà prendre decisions sobre projectes de conscienciació i coneixement.
El director general de l’empresa de tecnologia marítima GPA Seabots, Pau Guasch, destaca alguns dels avantatges de les boies: “Treballen de manera passiva i el cost és irrisori”, diu. Així, un cop acabi l’estiu i s’hagin recollit els filtres de les boies amb els microplàstics, l’Ajuntament (conjuntament amb l’empresa) treballarà sobretot en una campanya de conscienciació per arribar a diferents nivells, ja sigui als centres educatius o en un àmbit més general per fer pedagogia de la situació. Aquest treball constarà de tres fases: en primer lloc, es farà l’observació dels filtres; en segon lloc, es classificaran i, per últim, s’engegarà la campanya de conscienciació. Pau Guasch també destaca que “la finalitat de les boies no és netejar el mar, perquè és immens i seria impossible”, però “la solució passa per l’educació”.
El director de GPA Seabots també afirma que ells no són una empresa científica, sinó tecnològica, però que estan oberts a coŀlaborar amb el món científic per tenir més informació. Tanmateix, ja hi ha diferents ajuntaments interessats en aquest projecte per a les seves costes de cara a la temporada vinent.
Les nostres platges
Campanyes de Sensibilització i Protecció
L’Ajuntament de Calafell està compromès a treballar perquè les seves platges siguin un espai perdurable en el temps i sostenible. Per aquest motiu està duent a terme un projecte de naturalització de l’espai el qual volen donar a conèixer a la població amb l’objectiu que n’entengui la importància.
Les nostres platges
Projecte de Renaturalització
La hiperurbanització del litoral penedesenc des de mitjans del segle XX fins l’actualitat, ha provocat que pràcticament la totalitat dels hàbitats presents pateixi un procés de degradació, en molts casos fins al punt de desaparèixer completament.
Les nostres platges
Analítiques de l’aigua del 2022
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) realitza la gestió de la qualitat de les aigües de bany d’acord amb els criteris de la Directiva Europea 2006/7/CE.
La Newsletter
Contacta amb nosaltres i et respondrem
tan aviat com ens sigui possible.