Tortuga
Caretta
(Caretta caretta)
Espai Natura
Tortuga
Caretta
La tortuga careta (Caretta caretta) viu a tots els mars i oceans càlids del planeta, i, de les tres tortugues marines habituals al Mediterrani, és la més petita i abundant. Pot arribar a una longitud de 120 cm i té una alimentació molt variada, que va des de les algues i plantes marines fins a les meduses, eriçons de mar, crustacis i peixos.
LA NIDIFICACIÓ
La tortuga careta és un rèptil i fa postes de fins a 120 ous en nius enterrats a la sorra per sobre de la línia de la marea entre els mesos de juny i setembre. Al Mediterrani, les zones més importants de nidificació són a Grècia, si bé també són habituals a les platges de Líbia, Turquia, Tunis i Síria.
Al litoral català, la seva nidificació ha estat testimonial, però des de l’any 2014 cada estiu hi ha hagut nidificacions o intents de fer-ho, i se n’han comptabilitzat fins a 5 nius a l’estiu de 2021, un dels quals a la platja de Calafell.
Aquest fet és un indicador de qualitat de la platja. Actualment, Catalunya és un punt calent en l’expansió de les zones de cria, fet que sembla relacionat amb el canvi climàtic i el sobreescalfament de les àrees tradicionals de reproducció.
La posta de Calafell
Al juny de 2021, uns joves que eren a la platja de l’Estany van detectar una tortuga careta que ini-ciava la posta i van donar avís a la Policia local. El niu, amb 146 ous, es va traslladar uns metres a l’interior de la platja per evitar-ne la inundació en cas de temporal i es va custodiar amb voluntaris durant tot el període d’incubació. Una part dels ous es van incubar artificialment per assegurar-ne l’èxit.
Aspectes que afavoreixen la nidificació de les tortugues
1.Recuperar l’hàbitat dunar permet disposar de platges amb més superfície, profunditat i sorra de qualitat.
2.Donar avís a la Policia local o al 112 si es detecta una tortuga adulta, rastres sobre la sorra que n’indiquin la presència o tortuguetes acabades de néixer.
3.No tocar ni manipular les tortugues i mantenir-se a una distància de 10 m.
4.No fer fotografies amb flaix o enlluernar-les amb llums.
5.No cridar ni interposar-se per on passin.
La platja de Calafell
Preguntes Freqüents
En aquest apartat de preguntes i respostes intentarem solucionar tots els dubtes que tinguis sobre la tortuga Caretta
Es pot donar menjar a la Tortuga?
No, es recomana no donar de menjar a les tortugues, no hem d’ interferir en la seva alimentació.
Què menja la Torutga Caretta?
La seva dieta és molt diversa, està formada per: bivalves (petxines), gasteròpodes (cargols marins, llapes, nudibranquis,…), crustacis (crancs, gambes, percebes…), peixos, corals, meduses, briozous, braquiòpodes, cogombres de mar , estrelles de mar, eriçons, poliquets, esponges, algues i plantes marines.
Que fem si veiem una Tortuga Caretta?
Trucar al 112, avisar a les autoritats més properes, els vigilants/ socorristes de la platja.
Es poden tocar les tortugues?
No, es millor no tocar ni molestar a les tortugues ni animals marins o salvatges en general, es vital què aquelles persones que transitin per les platges no interfereixin en el procés de nidificació.
Hem d'avisar si veiem una tortuga a l'aigua?
Trucar al 112, avisar a les autoritats més properes, els vigilants/ socorristes de la platja.
¿Què hem de fer si trobem cries de Tortuga Caretta?
Trucar al 112, avisar a les autoritats més properes o els vigilants/ socorristes de la platja. No tocar mai les cries ni els ous sense un expert al costat.
Com podem ser voluntaris de la protecció i cura de les tortugues?
Hi ha varies organitzacions no governamentals on es por realitzar un voluntariat GEPEC, CREAC, CRAM.
La tasca del voluntariat és molt diversa i inclou des de la confecció de material divulgatiu fins la prospecció de platges a la recerca de qualsevol rastre o exemplar de tortuga babaua. En cas de trobar una tortuga o un rastre que pot indicar un possible niu, el voluntariat avisa als organismes adequats i, si es requereix, s’organitza per fer vetlla del niu, assegurant així el naixement segur de les cries de tortuga. Aquesta tasca es compagina amb la de conscienciació ciutadana, vital perquè aquelles persones que transitin per les platges no interfereixin en el procés de nidificació. Per a formar part del voluntariat només cal voler protegir les tortugues, ni tan sols és necessari viure a la costa.
Les nostres platges
Necessites algun tipus d’ajuda
a les nostres platges?
¿Tens algun dubte o pregunta?
Contacta amb nosaltres i et respondremtan aviat com ens sigui possible.